.Saya terfikir kenapa tidak kita bawa Starbucks ke universiti,

sumber dari utusan online

PUTRAJAYA 25 Jun – Kementerian Pengajian Tinggi hari ini memberi kebenaran kepada syarikat francais seperti Starbucks, Kopitiam dan Dunkin Donuts membuka premis mereka di pusat pelajar di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Dari mata penulis,

Wajar ke syarikat besar tu masuk ke IPTA ?

– Rase tak wajar bukan apa elok raser nya peluang tersebut di beri kepada Usahawan Muda yang berminat dan mempunyai peniagan sewaktu dengan nya.

– rase tak salah di beri peluang kepada Usahawan Muda,

Kadang aku sendiri hairan, Kerajaan pusat suruh rakyat berjimat cermat dan amalan pemakan yang sihat, dan kini 3 nama “fastfood” di masuk kedalam IPTA. secara umum nya IPTA 80% adalah Pelajar dan mengharap kan Duit dari PPTN & Ibubapa mereka utk sara hidup di IPTA.

Dan kini Starbucks masuk ke IPTA, emm bertambah lah pokai lah pelajar ipta.

tertarik dengan ayat nie,

“Saya terfikir kenapa tidak kita bawa Starbucks ke universiti, usaha ini boleh menggalakkan mereka melakukan perbincangan di kafe yang menyediakan perkhidmatan Wi-Fi.

setahu saya ( kerja di dlam ipta ), mempunyai perlatan & kemudahan Intenet yg besar, dan kini boleh di katakan  Semua ITPA ada WiFi *PERCUMA lagi. tanpa perlu ke Cafe or Kopitiam utk semata2 WiFi.

dan kini Maxis, Celcom mempunyai Boardband 3G, rasanya lebih murah jika menggunakan nya dan boleh di guna di mana dan juga 24/7 tanpa had.

– maaf lah, sekarang nie nak galakkan rakyat berjimat cermat or sebalik nya?

One response to “.Saya terfikir kenapa tidak kita bawa Starbucks ke universiti,

  1. Salam, setuju. Peluang perniagaan seharusnya diberikan kepada yang memerlukan. Tapi kopitiam sudah tumbuh bagai cendawan selepas hujan dengan pelbagai nama. Berjimat satu hal. Cuba lihat di shopping complex. Masih ramai yang membeli-belah sakan. Cuma ada sesuatu yang menarik yang di buat oleh syarikat telekomunikasi Celcom, tambah nilai prepaid dan dapat voucher minyak percuma. Beli reload, bukan saja dapat kredit, tapi voucher minyak. Walaupun sedikit, pada pandangan saya satu langkah bijak menangani situasi sekarang, khususnya para pelajar yang pakai prepaid dan naik motosikal =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s