18,000 jawatan kritikal swasta diisi secara kontrak?

Salam,

tertarik aku membaca berita di Utusan Online. dan thaniah kepada yang berjaya. dan Syabas kepada Kerajaan yang memberi peluang kepada mereka.

berita lanjut 
KUALA LUMPUR 4 Nov. — Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan menyasarkan 12,000 graduan dilatih dalam jangka masa dua tahun melalui program Skim Pengurusan Memudahkan Graduan Mendapat Kerja (GEMS) yang akan dilaksanakan melalui syarikat berkaitan kerajaan (GLC) seperti Khazanah dan Permodalan Nasional Bhd.

Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan berkata, langkah itu merupakan usaha kerajaan untuk menyediakan lebih banyak peluang latihan dan pekerjaan memandangkan pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan yang akan membawa kepada penjanaan peluang pekerjaan yang lebih lembap dan juga pengangguran. ..   baca lagi?

tetapi nie soalan dari aku

Najib berkata, kekosongan sebanyak 18,000 jawatan kritikal dalam sektor awam akan diisi secara kontrak, sementara menunggu proses pelantikan secara tetap.

Dari pengalaman diri sendiri… Emm alamat hingga service 4tahun,8tahun belum tentu lagi dapat Jawatan Tetap. dengan alasan Tiada Jawatan Tetap lagi,

 

Nie berpandu kepada Diri saya, yang apply Jawatan Tetap tapi jawapan nya Tiada Jawatan Tetap di Tawar kan. Beberapa Bulan kemudian!! 10 Jawatan telah di isi dengan Taraf TETAP yang di tawarkan kepada Orang Luar!!! Bagaimana Staf bertarak konrak ??? ada kah mereka tak layak? or dah tua or tak cukup “kabel”.

Ramai lagi!!! di luar senasib dengan kami.

Tak Wajar seorang bertaraf kontrak lebih dari 4 or 5 tahun di Sektor Awam!!! ia wajar di serap terus kepada Jawatan Tetap!!

 

Sebelum tu  ”

KUALA LUMPUR 23 Okt. – Kira-kira 50,000 kakitangan awam yang berkhidmat secara kontrak mungkin ditamatkan perkhidmatan mereka menjelang akhir tahun ini berikutan kekangan kewangan kerajaan, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Omar Osman.” Baca lagi ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s